Loading...
Почетна2021-05-30T19:02:23+02:00

АКТУЕЛНО

Најаве, вести, чланци

Две камене кугле не могу нестати!

Значај наслеђеног не може се мерити у садашњем времену. Свесни су тога људи који су за наслеђе задужени али и многи други који осећају чврсту укорењеност у поднебљу под нама. Већ превише времена сведоци смо пропасти изузетно значајних споменика културе и уметности, не само код нас.

12.10.2022.|Вести, Историја|

Опера за децу „Шумска краљица“

Опера за децу "Шумска краљица" композитора Фрање Штефановића (1879 – 1924) најупечатљивији је музички феномен Петроварадина! Више је него симболично да ове године обележавамо 101. годишњицу њеног праизвођења, које је одржано у основној школи у Петроварадину, а извели су је ученици под водством свог учитеља, аутора опере.

Спомен-збирка Павла Бељанског и њен архитекта Иво Куртовић

Архитекта модерне урбаности градова у Србији Шездесет година од утемеЉења (22. октобра 1961. године) Спомен-збирка Павла БеЉанског [...]

16.12.2021.|Вести, Историја|

О ФОНДАЦИЈИ

Фондација „Спомен дом бана Јосипа Јелачића“ основало је 14. августа 2020. Хрватско национално веће у Републици Србији. Седиште фондације је у Петроварадину, у родном месту познатог хрватског бана грофа Јосипа Јелачића. Спомен дом је место за очување успомене на нашег забране, за очување и промоцију баштине хрватске заједнице Петроварадин, целокупне хрватске заједнице у Војводини и Републици Србији и Републике Хрватске као наше домовине. Осим што је један од светионика хрватске мањине у Републици Србији, спомен обележје је и мост који негује посебне односе између хрватског и српског народа, хрватске и других мањинских заједница у Републици Србији.

ПРИЈАТЕЉИ И САРАДНИЦИ

УКЉУЧИ СЕ, УЧЕСТВУЈ

Подржите наш рад, очекујемо Вас!

Go to Top