О ФОНДАЦИЈИ

Фондацију „Спомен-дом бана Јосипа Јелачића“ основао је Савет хрватске националне заједнице (Хрватско национално вијеће у Републици Србији) 24. марта 2020. године. Седиште фондације је у Петроварадину, у родној кући грофа Јосипа Јелачића, славног хрватскога бана. Спомен-дом је место чувања сећања на нашег бана и промоције баштине хрватске националне заједнице у Петроварадину, али и у Војводини и Републици Србији, и Републике Хрватске као наше матичне домовине. Осим што је један од светионика хрватске националне мањине у Републици Србији, Спомен-дом бана Јосипа Јелачића је и мост који спаја хрватски и српски народ, а негује и посебан однос хрватске мањинске заједнице с другим мањинским заједницама у Републици Србији.

МИСИЈА

Промоција, чување и унапређење сећања на лик и дело бана Јосипа Јелачића и посебности материјалне и нематеријалне баштине Петроварадина и припадника хрватске мањинске заједнице који живе у њему.

ЦИЉЕВИ

  • Очување, неговање и презентовање савремене и традиционалне културе Хрвата из Петроварадина;
  • Промоција и унапређивање науке, образовања и уметности хрватске националне мањине;
  • Унапређивање рада образовних, научних и културних удружења хрватске националне мањине;
  • Унапређивање издавачке делатности на хрватском језику у подручјима културе и образовања;
  • Представљање и заштита културно-историјског наслеђа хрватске националне мањине кроз афирмисање лика и дела бана Јосипа Јелачића.
  • Унапређивање материјално-техничких услова за рад у објектима које користи Фондација и њен оснивач, те установе основане од стране оснивача у подручјима културе, образовања, информисања и службене употребе језика и писма.
  • Брига о деци, омладини и старима укљученима у рад у подручјима културе и образовања.

(Из Статута Фондације)

ПДФ

О ФОНДАЦИЈИ „СПОМЕН-ДОМ БАНА ЈОСИПА ЈЕЛАЧИЋА“

Кућа у којој је рођен бан Јосип Јелачић

Ова једноспратница са високим кровиштем налази се на углу Београдске улице и Улице Владимира Назора у подножју Петроварадинске тврђаве. Кућа је изграђена у првој половини XVIII века, а у закључном камену изнад колског улаза из Назорове улице уписана је 1745. година.

Карактеристична кровна доградња с барокним забатом на јужној фасади даје јој посебан карактер. Објекат има подрум (испод дела објекта), приземље, спрат и поткровља. Објекат има веома мали атријум. Фасаде су једноставно обликоване, а декорацију чини претежно богато профилисан поткровни венац и балкон који подупиру камене конзоле са декоративном оградом од кованог гвожђа.

На спомен-плочи изнад балкона, постављеној 1901. приликом 100. годишњице рођења бана, записано је: „У овом дому родио се 16. листопада 1801. славни хрватски бан гроф Јосип Јелачић“.

Откуп дела објекта у којем је Спомен-дом финансирала је Влада Републике Србије и уступила га је Националном савету хрватске националне мањине (Хрватском националном вијећу у Републици Србији – ХНВ). Преостали мањи део је и даље у приватном власништву (црвене зоне приземља, спрата и цело поткровље).

РУКОВОДСТВО

Др Дарко Полић
Др Дарко ПолићУправник
Др Дарко Полић (Нови Сад, 1975.), дипломирани архитектa и лиценцирани урбанистички планер. Запослен је у ЈП „Урбанизам“ Завод за урбанизам Нови Сад од 2004. године. Био је учесник на неколико националних и међународних пројеката као што су „Нови Сад 2021. – Европска престоница културе“, наступа Републике Србије на изложби „ЕXPO 2015“ у Милану, учесник неколико пројеката „Светске банке-Аустрија“ и др. Учествовао је на више националних и регионалних урбанистичко-архитектонских конкурса.
Марко Туцаков
Марко ТуцаковПредседник Управног одбора
Марко Туцаков (Сомбор, 1977.) дипломирани биолог и новинар. Запослен је у Покрајинском заводу за заштиту природе у Новом Саду. Уже поље деловања му је конзервација станишта птица, посебно у регији Горњег Подунавља у Републици Србији, које је резултирало проглашењем Европског резервата биосфере „Бачко Подунавље“.
Мр Дарко Вуковић
Мр Дарко ВуковићПотпредседник Управног одбора
Дарко Вуковић (Нови Сад, 1973.) дипломирао је и магистрирао на Академији уметности у Новом Саду. Запослен је у споменутој Академији од 1997. у звању асистента, од 2012. у звању доцента, а од 2017. је редовни професор. Професионално се бави графичким дизајном, а имао је изложбе у земљи и иностранству. Добитник је више престижних награда, међу осталим, и неколико првих награда на позоришном фестивалу „Стеријино позорје“. Већник је актуелног сазива Националног савета хрватске националне мањине (ХНВ) и потпредседник за Срем.
Анкица Јукић-Мандић
Анкица Јукић-МандићЧланица Управног одбора
Анкица Јукић-Мандић (Ђаково, Република Хрватска, 1978.), дипломирани правник, мастер економије. Живи и ради у Новом Саду. Тренутно ја запослена на месту саветнице за управне и опште правне послове у Покрајинском секретаријату за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице у Новом Саду. Уз то обавља дужност члана Стручног већа Градоначелника Града Новог Сада задуженог за сарадњу са националним мањинама.
Горан Крнчевић
Горан КрнчевићЧлан Управног одбора
Горан Крнчевић (Карловац, Република Хрватска, 1963.) завршио је основну и средњу школу у Новом Саду, а дипломирао је 1989. на Правном факултету Универзитета у Новом Саду. Радио је као адвокат од 1992. до 2013. године, а од 2013. до данас ради на месту помоћника директора у сектору правних и финансијских послова Покрајинског завода за заштиту природе у Новом Саду.
Лара Гргинчевић
Лара ГргинчевићЧланица Управног одбора
Лара Гргинчевић (Нови Сад, 1997.), студентица на Правном факултету. Ангажована је на подручју културе. Уже подручје интереса су јој дигитални маркетинг и односи са јавношћу.
Дарко Сарић Лукендић
Дарко Сарић ЛукендићЧлан Управног одбора
Дарко Сарић Лукендић (Суботица, 1972.). По струци је електроинжењер аутоматике. Од 2010. до 2018. године, у два мандата, обављао је дужности већника и председника Извршног одбора Националног савета хрватске националне мањине (ХНВ). Од 2018. до 2020. године био је члан Извршног одбора ХНВ-а задужен за културу, а већник је у актуелном сазиву ХНВ-а у Републици Србији.
Марко Кљајић
Марко КљајићЧлан Управног одбора
Пречасни Марко Кљајић (Јакотина, Република Босна и Херцеговина, 1950.) римокатолички свештеник, песник и хроничар. Након студије теологије у Загребу и Ђакову и свештеничког рукоположења, службовао је у Черевићу, Беочину и Петроварадину. Тренутно је свештеник парохије Пресветог Тројства у Сурчину и управитељ парохије св. Јурја мученика у Голубинцима са филијалом Пресветога Тројства у Старој Пазови. Један је од суоснивача удружења Хрватска читаоница „Фишер“ (Fischer) 2016. године у Сурчину. Добитник је признања „Бан Јосип Јелачић“ за 2014. годину који додељује ХНВ.

ДРАГИ САРАДНИЦИ

Ивана Андрић Пенава
Ивана Андрић ПенаваСарадница
Ивана Андрић Пенава (Нови Сад, 1978) историчарка и уредница. Уредничко искуство стекла је радећи у престижном хрватском издавачком предузећу Школска књига. Као историчарка се бави завичајним темама, и прошлошћу војвођанских Хрвата са нагласком на Петроварадин и Срем, о чему је објавила велики број чланака и радова. Сарађује са Заводом за културу војвођанских Хрвата и хрватским удружењима на подручју Срема. Делује и као сарадница и чланица уредништва Зова Сријема, гласила Заједнице протераних Хрвата из Срема, Бачке и Баната. Активна је чланица и Управнога одбора ХКПД-а „Јелачић“ Петроварадин. Коауторица је монографија „Бан Јосип Јелачић од Петроварадина до Беча“, награђене признањем „Емерик Павић“ Завода за културу војвођанских Хрвата.
Од 2022. године, заменица је председника Заједнице протераних Хрвата из Срема, Бачке и Баната.
Лука Прстојевић
Лука ПрстојевићСарадник
Лука Прстојевић (Нови Сад, 1993.) Уметник и дизајнер из Новог Сада, завшава докторске академске студије и ради на Академији уметности у Новом Саду као доцент на предметима дизајн плаката, писмо и калиграфија са типографијом.
У свом раду највише користи плакат као изражајно средство, али често излази из својих граница и конвенција бавећи се другим медијима у сарадњи са колегама из других области уметности. У његовом раду виде се облици ангажоване, као и синтеза примењене и лепе уметности.
Вишеструко је награђиван, на светском нивоу, за рад на пољу обликовања плаката и активно је учествовао на више од 70 изложби у земљи и иностранству.
Оснивач је и председник Културног Центра Лаб у коме је од 2017. одржано више хиљада образовних, музичких и културних догађаја за више од 10.000 људи. Овај простор спаја самозапослене професионалце, креативне групе и компаније које делују на пољу креативних економија, социјалног предузетништва и културе.
Кроз свој рад жели да допринесе очувању значаја и интегритета уметника кроз унапређење знања младих и њихове препознатљивости у контексту савремене тржишне економије.

ПОСЛОВАЊЕ

СЕДИШТЕ:
Улица Владимира Назора 3, 21131 Петроварадин (Нови Сад), Република Србија.

РАЧУН:
ОТП банка Србија, а.д. Нови Сад.
325-9500700089610-55 (rsd)
325-96011700057442-24 (eur)

ПИБ: 112093153
МБ: 28832320