Sve vas srdačno pozdravljam u ime domaćina i krovne institucije Hrvata u Republici Srbiji Hrvatskog nacionalnog vijeća. Velika mi je čast danas biti domaćin ovako važnim gostima, jer visoki dužnosnici danas odašilju značajne poruke jačanja povjerenja i koraka naprijed ka boljoj suradnji. Danas naša zajednica ima razloga za veliko veselje – Vlada Republike Srbije hrvatskoj zajednici darovala je dio rodne kuće bana Josipa Jelačića. Rodna kuća našega bana vraćena je nakon 75 godina hrvatskoj zajednici i time je otpočelo jedno novo poglavlje. Hrvatska zajednica u Republici Srbiji dobila je svoj kulturni i administrativni centar u glavnome gradu Vojvodine, Novome Sadu, koji će biti ne samo ponos Petrovaradina i Novog Sada, nego i kuća svih Hrvata Srijema, Vojvodine i Srbije, ali i kuća svih onih koji u njoj vide most između hrvatskog i srpskog naroda. Svi koji u njoj vide jednu zastavu, baš onakvu pod kakvom nas je i ban Jelačić sve skupa vodio. Zastavu koja je simbol zajedništva jednako kao i rodne kuće Milutina Milankovića u Dalju i Nikole Tesle u Smiljanu. Ne zaboravimo da se veliki ban borio za slobodu i dostojanstvo i drugih naroda, pod svojim barjakom u svojoj slavnoj vojsci okupio je sve narode Srijema koji su žeđali za slobodom.

Moje ime pripada povijesti, ona će o meni pričati, ali o onome što sam na srcu nosio, ona neće moći ništa kazati.

Riječi našega bana i danas odzvanjaju. Možda ne možemo sa sigurnošću znati što je ban na srcu nosio, ali iz onoga što nam je ostavio znamo da je to bio njegov narod, sloboda, ravnopravnost i njegovo dostojanstvo. Protiv drugih nije bio. Davao je sebe veliki ban, nesebično i neumorno, a njegov dugačak put ga je vodio iz njegovoga rodnoga Srijema u razne krajeve domovine.

I naš put je bio dug. Gotovo 20 godina smo se borili kako bi se rodna kuća Jelačića vratila hrvatskoj zajednici, narodu našega bana. Inicijativu koju je pokrenulo sada već pomalo davne 2003. godine Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo Jelačić i poticaja nekoliko svećenika srijemske biskupije na čelu sa biskupom Đurom Gašparovićem, a koje je kasnije preuzelo Hrvatsko nacionalno vijeće uspješno je okončana. Danas, uvjerena sam, mi obnavljamo djelo našega velikana. Pokazali smo da je moguće nastaviti suradnju i biti važnom sastavnicom u sveukupnim hrvatsko-srpskim odnosima.

Darovatelj Republika Srbija i predsjednik Aleksandar Vučić pokazali su velikost darujući nam ovaj prostor. Vjerujemo da smo svi zajedno ovo kulturno blago hrvatskog naroda prepoznali i kao svoje. Danas je stigla čestitka i od čelnika srpske zajednice u Republici Hrvatskoj, kolege Pupovca. Mnogo toga je isprepleteno. Jer mnogo toga i imamo zajedničkog.

Zato, hvala vam svima, napose onima koji su i žrtvu podnijeli, te makar djelićem doprinijeli da ovaj današnji dan bude stvaran. Obećajemo da ćemo opravdati ukazano nam povjerenje, da ćemo čuvati uspomenu na velikoga bana, nastaviti njegovo djelo, čuvati i razvijati jezik, vjeru, kulturu, tradiciju, da ćemo u njoj okupljati, stvarati i graditi nove mostove i da će ona biti na ponos objema državama i svakome čovjeku ma koje god narodnosti bio i ma gdje god živio.

Dobrodošli i hvala!

Jasna Vojnić
Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji.

(foto: zvanična internet prezentacija Hrvatskog nacionalnog vijeća https://hnv.org.rs/)