„Čovjek živi onoliko koliko se čuva uspomena na njega. Konačna se smrt ne događa kad netko umre, nego kad netko bude potpuno zaboravljen.“

dr. sc. Neven Budak
(Iz Predgovora knjizi o Josipu Jelačiću, Petrovaradin, 2001.)

Da hrvatska zajednica u Petrovaradinu i Vojvodini ne zaboravlja lik i djelo slavnoga hrvatskoga bana Josipa Jelačića još jednom je pokazala 16. listopada (oktobra) u njegovu rodnome mjestu, gdje je proslavila Dan rođenja bana Josipa Jelačića, jednog od četiriju praznika hrvatske zajednice u Republici Srbiji. Tim slavljem je također obilježen i početak radova na obnovi njegove rodne kuće. Organizatori događanja bili su Hrvatsko nacionalno vijeće na čelu s predsjednicom Jasnom Vojnić, Zaklada spomen-doma bana Josipa Jelačića s upraviteljem dr. sc. Darkom Polićem i Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo „Jelačić“ Petrovaradin s predsjednikom Mirkom Turšićem.

Svečana proslava je započela misnim slavljem u 17 sati u banovoj krsnoj župi sv. Jurja. Predvodio ju je preč. Jozo Duspara, zemunski župnik, uz koncelebraciju svećenika Srijemske i Subotičke biskupije. Potom je u 18 sati uslijedio prigodan program u spomen-kući bana Jelačića na kojemu su nastupili Komorni sastav „Kockice“ Hrvatske glazbene udruge „Festival bunjevačkih pisama“ i klapa Hrvatskoga kulturno-prosvjetnoga društva „Jelačić“.

U okviru slavlja posebnu pozornost privukla su dva događaja. Predaja lustera upravitelju Zaklade Darku Poliću, kojeg je sve ove godine čuvao bivši dugogodišnji petrovaradinski župnik preč. Marko Kljajić. Taj jedini preostali sačuvani originalni predmet iz Banove rodne kuće nalazit će u budućem zdanju Spomen-doma bana Jelačića. Važan je bio i trenutak kada su predsjednica HNV-a Jasna Vojnić i ministrica Maja Gojković obojale na zidu siluetu lika bana Jelačića, čime je simbolično obilježen početak radova na obnovi ovoga znamenitog objekta.

Događaju su uz domaćine, među ostalim, nazočili uzvanici: izaslanica predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, potpredsjednica Vlade Republike Srbije i ministrica kulture i informiranja Republike Srbije Maja Gojković, predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, izaslanik državnog tajnika Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Dario Magdić, zamjenik ravnatelja Hrvatske matice iseljenika dr. sc. Ivan Tepeš, veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Srbiji Hidajet Biščević, opunomoćeni ministar Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Srbiji dr. sc. Stjepan Glas, konzul savjetnik Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici Ivan Rukavina, izaslanik pokrajinske tajnice za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama Goran Kaurić, savjetnica gradonačelnika Grada Novog Sada Ankica Jukić Mandić, ravnatelj Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada Siniša Jokić, ravnatelj NIU-a „Hrvatska riječ“ Ivan Ušumović, predstavnica Zavoda za kulturu Katarina Čeliković, upraviteljica Fondacije „Antun Gustav Matoš“ Katica Naglić, predstavnici Srijemske i Subotičke biskupije i drugi.

Predsjednica Vojnić je u svom obraćanju istaknula dugogodišnje napore uložene u povratak rodne kuće bana Josipa Jelačića hrvatskoj zajednici u Republici Srbiji, pri čemu je naglasila da taj put nije bio nimalo lak te je ocijenila kako prisutnost visokih dužnosnika Republike Srbije i Republike Hrvatske ovom slavlju označava jačanje povjerenja i bolju suradnju dviju država. Također je zaključila kako postoji još područja u kojima hrvatska zajednica u Republici Srbiji čeka ostvarivanje svojih prava pri čemu je istaknula kao pozitivan primjer suradnju s Autonomnom Pokrajinom Vojvodinom i Gradom Novim Sadom.

U ime Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske čestitke je uputio Dario Magdić i pritom naglasio: „Današnji suvremeni sadašnji ciljevi Republike Hrvatske u odnosu prema Hrvatima izvan Hrvatske usmjereni su na očuvanje, jačanje i razvoj hrvatskog identiteta i zajedništva, gospodarski i opći napredak kako Hrvata u domovini tako i Hrvata koji žive u svim državama.“ Također je istaknuo važnost kulture kao poveznice s drugim narodima, koja pridonosi jačanju bilateralne suradnje, ali je i upozorio na nedavno iskazano nepoštovanje prema hrvatskom jeziku od strane određenih institucija Republike Srbije koje ne predstavlja prijateljski čin prema hrvatskom identitetu.

Predsjednik Pokrajinske Vlade Igor Mirović podsjetio je da je ovaj praznik koji slavi hrvatska zajednica ujedno i praznik cijele Vojvodine. Nadalje je istaknuo kako se ova svečanost održava u rodnoj kući bana Jelačića što simbolično predstavlja mjesto zajedništva Hrvata i Srba u stvaranju povijesti, slobode i samobitnosti. Uz to je naglasio i kako je u proteklih pet godina, među ostalim, pojačan utjecaj hrvatskih političkih predstavnika u Pokrajinskoj vladi, uveden lektorat za hrvatski jezik, inicirane su obnove povijesnih objekata te je poručio da hrvatska zajednica može računati na daljnju podršku državnih i pokrajinskih tijela te tijela lokalnih samouprava.

Prisutnima se na kraju formalnoga dijela svečanosti obratila izaslanica predsjednika Republike Srbije Maja Gojković pri čemu je poručila kako je rodna kuća bana Jelačića „istinski simbol želje da doprinesemo očuvanju tradicije i kulture hrvatske nacionalne manjine u našoj zajedničkoj državi“. „Povijest nas je naučila kako narodi koji stoljećima dijele isti životni i kulturni prostor, u ime zajedničke budućnosti moraju graditi mostove suradnje i boljeg razumijevanja. Samo dijalogom, čuvajući mir i stabilnost, možemo učvrstiti povjerenje između dvaju naroda, u čemu Hrvati u Srbiji, kao i Srbi u Hrvatskoj, imaju značajnu ulogu.“, zaključila je Gojković.

Dio rodne kuće bana Josipa Jelačića, zahvaljujući ponajprije Vladi Republike Srbije koja je osigurala financijska sredstva za njezin otkup, je vraćen u vlasništvo hrvatske zajednice nakon 75 godina. Budući da je završen postupak javne nabave, slijedi početak radova na njezinoj temeljitoj unutrašnjoj obnovi što je potvrđeno i na ovom događanju.

Ivana Andrić Penava