Opera za djecu “Šumska kraljica” skladatelja Franje Štefanovića (1879. – 1924.) najupečatljiviji je glazbeni fenomen Petrovaradina! Više je nego simbolično da ove godine obilježavamo 101. godišnjicu njezine premijere, koja je održana u osnovnoj školi u Petrovaradinu, a izveli su je njezini učenici pod vodstvom svog učitelja, autora opere. Fenomen opera za djecu, koje u potpunosti izvode djeca, nije dovoljno poznat, a prenosi nekoliko osnovnih Štefanovićevih ideja, od onih edukativnih – učenje kroz praksu, ali možda na još važniji način, uvjerenjem autora da najmlađi, neće samo voljeti glazbu više, nego će se i okušati u njezinoj izvedbi.

Opera za djecu, prema Štefanovićevu postavu, povezuje dob djece koja se još uvijek mogu očarati bajkama, ali im otvara vrata svijeta odraslih stavljajući bajku u kontekst najsloženije glazbene forme – opere.

Zaklada “Spomen-dom bana Josipa Jelačića” iz Petrovaradina, u godini kada je Novi Sad Europska prijestolnica kulture, željela je unaprijediti produkciju opere “Šumska kraljica” te pokušati izvesti “školski sat glazbenog” u formatu operske predstave. Ovom prigodom urađena je nova režija, napravljen je glazbeni aranžman za gudački orkestar, sašiveni su novi kostimi, a učionicu je zamijenila prekrasna dvorana Kulturne stanice „Eđšeg“. I opera se vratila svome izvornom hrvatskom jeziku, na kojemu ju je napisao Štefanović. Ove ideje prepoznala je i nagradila Zaklada „Novi Sad – Europska prijestolnica kulture“.

Zaklada “Spomen-dom bana Josipa Jelačića” posudila je na trenutak Štefanovićevu slavu od HKPD-a “Jelačić” Petrovaradin, koji već godinama čuva uspomenu svog Petrovaradinca, još od 2006. godine kada je obnovljeno izvođenje spomenute opere za djecu „Šumska kraljica“. Oživljavanje ove opere ne bi bilo moguće bez dobrog duha afirmacije petrovaradinske kulturne tradicije koju je predvodio Petar Pifat, tadašnji predsjednik HKPD-a „Jelačić“. Nažalost, Petar nije dočekao ovu premijeru. Zbog svega toga Zaklada “Spomen-dom bana Josipa Jelačića” posvećuje mu novu postavu opere “Šumska kraljica”.

Od obnove opere do danas, vila ovog projekta je Ana Kovačić, profesorica Glazbene škole „Isidor Bajić“ iz Novog Sada, koja je i glazbena voditeljica cijelog projekta, uz stručnu podršku prof. Senke Nedeljković i prof. Igora Josifovskog. Operu je, velikim srcem, režirao Igor Pavlović. Glazbeni aranžman za gudački orkestar priredio je Svetozar Nešić. Ilustracije je izradio dizajner Vladimir Radibratović, a cjelokupno grafičko oblikovanje i vođenje projekta marljivo je vodio Luka Prstojević. Partneri na projektu su: Glazbena škola “Isidor Bajić” i Bajićevi slavuji iz Novog Sada, Septet Bariloage, Akademija umjetnosti u Novom Sadu, HKPD “Jelačić” iz Petrovaradina i Kulturni centar “Lab”. Posebno se zahvaljujem Kulturnoj stanici „Eđšeg“, Vikoru Varošiju i Violeti Đerković.

No ništa nije toliko bitno za uspjeh ovog projekta kao djeca koja pjevaju solo dionice, u zboru i sviraju. Vjera u sposobnosti djece, ljubav učitelja i skladatelja, u nadi da će generacijama ostaviti nešto univerzalno, a time i vječno, nagradili su Franju Štefanovića nezaboravom.