Knjiga “Fenomen dečjih opera Franje Štefanovića” je uvod u centralni događaj kojim Zaklada “Spomen-dom bana Josipa Jelačića” prikazuje jednog od povijesnih osoba hrvatske zajednica Petrovaradina novosadskoj i europskoj publici u 2022! Fondacija “Novi Sad – Evropska prestonica kulture” podržala je objavljivanje ove knjige ali i novu postavku Štefanovićeve dječije opere “Šumaska kraljica”. Promocija knjige i izvedba opere bit će u nedjelju 8.V.2022., u zvaničnom programu projekta Novi Sad – Europska prijestolnica kulture.

Dječja opera u godini nultoj i danas

Zaklada “Spomen-dom bana Josipa jelačića” iz Petrovaradina započela je svoj nakladnički život izdavanjem knjižice “Fenomen dečjih opera Franje Štefanovića” urednika dr.sc. Darka Polića, koja je izišla iz tiska tijekom veljače. Riječ je o publikaciji u kojoj su od sedam priloga po dva objavljena na hrvatskom, četiri na srpskom, a pogovor na engleskom jeziku. “Ova knjiga je najnoviji pokušaj prikaza kulturno-povijesnog konteksa autentične umjetničke pojave dječje opere skladatelja koji je cijeli svoj život skladao u Petrovaradinu. Knjiga obuhvaća analizu kulturnog i društvenog okruženja Petrovaradina i Novog Sada u periodu neposredno prije i poslije Prvog svjetskog rata, sa osnovnim težištem na glazbeni opus i analizu operskog stvaralaštva Štefanovića”, navedeno je u predgovoru.

Iako neprekidnim zalaganjem Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva “Jelačić” iz Petrovaradina djelomice rasvjetljenog života i djela, Štefanović (1879. – 1924.) očito ne prestaje nadahnjivati glazbene stručnjake, o čemu svjedoče prilozi dvoje muzikologa. dr.sc. Bogdan Đaković, redoviti profesor Akademije umjetnosti u Novom Sadu otvorio je stručni dio publikacije prikazom “Opera Šumska kraljica Franje Štefanovića u kontekstu izvođenja dečijih i “pravih” operskih dela – školske i amaterske produkcije u ambijentu Novog Sada i Petrovaradina poslednjih decenija 19. i prvih decenija 20. veka”. U radu “Franjo Štefanović – glazbeni opus i rad sa djecom” prof. Ivana Andrić Penava, podrijetlom Petrovaradinka, tematski sažimlje svoju nedavno objavljenju knjigu “Franjo Štefanović – kralj opera za djecu”. Prikaz “Opera pripada deci” napisala je dr.sc. prof. Nataša Tasić, teoretičarka izvođačkih umjetnosti, za kojim slijedi intervju sa prof. Anom Kovačić iz Glazbene škole “Isidor Bajić” iz Novog Sada, koja je, sa svojim učenicima, nakon dugog vremena oživjela prvu dječju operu na svijetu. Slijedi reprint članka iz našeg tjednika, objavljenog 2019., posvećen razgovoru sa sudionicom prve posljeratne izvedbe ove opere Mirom Brčić-Vuković, te osvrt Petra Pifata, nekadašnjeg predsjednika “Jelačića” na inicijativu za izvođenjem opere “Šumska kraljca” upućenom Zakladi “Novi Sad – Europska prijestolnica kulture”.

Obuhvaćena brandom “Novi Sad – Europska prijestolnica kulture”, ova publikacija odlična je uvertira u razumijevanje doprinosa hrvatske zajednice programima koji su planirani da se tijekom 2022. godine odvijaju u najvećem gradu Vojvodine pod ovim brandom, među kojima je i jedan koji nosi autentični pečat naše zajednice – izvođenje novoaranžirane Štefanovićeve opere “Šumska kraljica” koje je, po kalendaru EPK, zakazano za 8. svibnja u Kulturnoj stanici „Egység“ u Novom Sadu. Redatelj opere bit će Igor Pavlović u suradnji sa prof. dr.sc. Robertom Raponjom, sveučilišnim profesoromi dramskim pedagogom iz Osijeka. Sa dodatnim akcijama na temu očuvanja okoliša, sve su ove aktivnosti dio projekta istog zaziva kao i publikacija, koji je sufinancirala Zaklada “Novi Sad – Europska prijestolnica kulture”. “Efekat koji želi izazvati ova knjiga je i upoznavanje šire kulturne javnosti sa stvaralaštvom pripadnika hrvatske nacionalne manjine, promoviranje kulture hrvatske zajednice u Petrovaradinu i njegove nematerijalne kulturne baštine kao važnog segmenta učvršćivanja suvremenog kulturnog identiteta Novog Sada” – tako je urednik Polić sažeo misiju ove knjige. Ona se može dobiti u Zakladi “Spomen-dom bana Josipa jelačića”, a službeno predstavljanje će uslijediti za nešto manje od dva mjeseca.

Marko Tucakov

Tekst iz lista Hrvatska riječ, broj 987, od 18.03.2022.